Denderwandeling (toegankelijk met kinderwagens): 10 km

Je maakt kennis met water in al zijn facetten: water zuiveren met planten, waterkwaliteit, leven in het water, water en verharde oppervlakken, drinkwater, de Dender en haar ‘kronkels', de stuwsluis …. De Denderwandeling brengt je langs landelijke wegen, het jaagpad van de Dender en het recreatiedomein De Gavers.

Vraag de gratis wandelbrochure in De Helix of download via RouteYou.

Venster op het landschap: 2,5 km

Deze wandeling start aan het infobord van De Helix. Je leert op een actieve wijze de omgeving kennen. Paaltjes met oranje driehoekjes en oranje nummers met de stopplaatsen wijzen je de weg. In de brochure vind je informatie over fauna en flora. Er wordt ook stilgestaan bij natuurbeheer, natuurbeleving en cultuurhistorische aspecten van de omgeving.

Vraag de gratis wandelbrochure in De Helix of download via RouteYou.

Venster op het landschap Junior (met activiteiten voor jonge kinderen): 2,5 km

Dit verkenningspad brengt je in de omgeving van het centrum en dwars door het Raspaillebos. Het pad wordt aangeduid door paaltjes met oranje driehoekjes en nummers bij elke stopplaats en een pijl die de wandelrichting aangeeft. De route wordt ook aangegeven op het infobord voor de hoeve. Bij elke stopplaats is er een opdracht, spel of wat meer informatie.

Deze wandeling is geschikt voor gezinnen met jonge kinderen tussen 6 en 12 jaar. Vraag de gratis brochure in De Helix of download via RouteYou.

Landschapsrugzakje (met activiteiten voor jonge kinderen): 5,6 km

Het rugzakje bevat verschillende kaarten en ander materiaal om deze wandeling langs weiden, bossen en akkers actief te beleven. Op een 15-tal stopplaatsen kun je je verdiepen in thema's zoals bodem, grondgebruik, hoogtelijnen. Door speelse opdrachten en met materiaal uit het rugzakje kunnen ook kinderen deze thema's actief beleven. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur.

Het landschapsrugzakje, de folder en de wandelroute kun je gratis ontlenen in De Helix. Je betaalt enkel een waarborg van € 20 euro. Om zeker te zijn dat de gps voorradig is, reserveer je best via dehelix.omgeving@vlaanderen.be of 054 31 79 52.

Ratatouille van natuur en cultuur (met activiteiten voor jonge kinderen): 4 km

Je volgt de landelijke lus van De Gavers naar De Helix. Op je weg heen en terug ontdek je stuk voor stuk interessante, verrassende en ludieke dingen. Je verzamelt gaandeweg ingrediënten voor een heerlijk en gezond hoofdgerecht. De wandeling van en naar De Gavers met infomomenten en opdrachten vind je terug in de brochure.

De wandelbrochure is te koop in De Helix voor 1 euro of gratis te downloaden via RouteYou.

Boerenlandschap in 't vizier: 4 km

Tijdens deze landelijke uitstap maak je kennis met rundveerassen, de aardappel-, graan-, bieten- en maïsteelt en de kleine landschapselementen onderweg. Je ontdekt hoe landbouw en natuur respectvol kunnen samengaan.

De wandelbrochure is te koop in De Helix voor 2 euro of gratis te downloaden via RouteYou.

De wandeling start op de Oudenberg te Geraardsbergen. Vanop de top, die 110m hoog is, heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Boven op Oudenberg staat de Kapel Onze-Lieve Vrouw Oudenberg, die zeker een bezoekje waard is. De kasseiweg die de Oudenberg oploopt is ook beter bekend als de Muur van Geraardsbergen.

In dalende lijn gaat het nu door akkers en weilanden richting De Helix. Vervolgens zal de wandeling via de kerk van Onkerzele steeds in stijgende lijn verlopen richting de parkeerplaats op de Oudenberg. Je kan onderweg genieten van de mooie vergezichten.

Meer info over de reeks

De reeks bestaat uit 37 trads, 1 korte multi en 2 bonussen. Hou er rekening mee dat het niet allemaal snelle oppikkers zijn. Dus voorzie de nodige tijd om deze reeks tot een goed einde te brengen. Het is een lusvormige wandeling van 12 km. Op de Oudenberg te Geraardsbergen heb je naast een mooi uitzicht een grote parking ter beschikking (Driepikkelstraat). Het is mogelijk het rondje op te spitsen in 2 delen. Zo bekomt men een wandeling van 6.5 km en 5.7 km. Geniet van de natuur tijdens deze boeiende wandeling.

Meer info op www.geocaching.com