Tentoonstellingen

De permanente tentoonstellingen 'Expo Open kaart.Regio onder loep‘, De wereld van Daly' en ‘In de ban van de decibel' in het gebouw zijn gratis te bezoeken met een audiogids. Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Ook kunstenaars die inspiratie halen uit de natuur of de omgeving kunnen hun werken exposeren. Bekijk de agenda voor de tijdelijke tentoonstellingen.

Expo toont verbondenheid tussen mens en regio

De regio die onder de loep genomen wordt in deze expo, is een afgebakend gebied van vijf dorpen van Geraardsbergen rondom De Helix: Schendelbeke, Onkerzele, Idegem, Grimminge en Zandbergen. Met de expo wordt een plek gecreëerd waar inwoners en bezoekers van de regio kunnen samenkomen en nadenken over wat mensen met hun regio verbindt. De expo gaat over de regio, maar ook over diverse thema’s gelinkt aan natuur, milieu en duurzaamheid. Er is een tijdelijk luik in de expo waar die thema’s uitgelicht worden. Het eerste tijdelijke thema is ‘voeding’.

De wereld van Daly: over milieu en gezondheid

DALY is de afkorting van 'Disability Adjusted Life Years', wat letterlijk betekent ‘het verlies aan gezonde levensjaren'. Dit begrip wordt gebruikt om de impact van milieufactoren zoals fijn stof, lawaai, pesticiden … op de gezondheid te meten.

De tentoonstelling belicht milieu en gezondheid vanuit de dagelijkse activiteiten zoals huisvesting, mobiliteit, voeding en ontspanning. Omgeven door de geur van luchtverfrissers of geprikkeld door een reuzengrote huisstofmijt kom je meer te weten over ‘vossen' in huis, CO, fijn stof, pesticiden, hormoonverstoorders en stralingsgevaar. Daarnaast komen mondiale problemen zoals klimaatsverandering, biodiversiteitsverlies, energieverbruik en watertekort aan bod. De expo toont je milieuvriendelijke alternatieven om bewuste keuzes te maken voor een duurzame toekomst.

In de ban van de decibel: over stilte, geluid en lawaai

Je hebt geluid nodig. Je geniet van muziek, het geluid van de natuur... Geluid geeft kwaliteit aan het leven. Maar stilte doet dat ook. Stilte staat voor rust, concentratie en inspiratie. De Helix is gelegen in het Stiltegebied Dender-Mark. In een stiltegebied hoor je vooral natuurlijke geluiden van vogels, koeien, het ruisen van bladeren …

De expo laat je kennismaken met de fysica van het geluid. Decibels en toonhoogtes, gehoordrempel en pijngrens, absorptie en reflectie worden zeer sprekend voorgesteld. Een muisklik brengt je in de wetenschappelijke wereld van het geluid. Proefondervindelijk leer je geluid en stilte kennen en meten.

Vernieuwde inkomhal De Helix

De Helix toverde zijn inkomhal om tot een ruimte waar een totaalbeleving centraal staat. Bezoekers worden geprikkeld door leuke weetjes en verhalen over het nabijgelegen Raspaillebos. De natuur diende ook als inspiratiebron voor allerlei uitvindingen en nieuwe technieken ontwikkeld door de mens. Verhalen met ‘noodkreten’ van dieren worden verteld op kindermaat. De jongste bezoekers kunnen ook actief aan de slag rond vlinders en insecten in de crea-zone.

Deze belevingsruimte kan je bezoeken tijdens de openingsuren van het centrum en op elke eerste zondagnamiddag van de maand van maart tot oktober.