Over De Helix

De Helix is een Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu van de Vlaamse overheid. Ons team van enthousiaste medewerkers organiseert en stimuleert er educatie en vorming over milieu, natuur en duurzame ontwikkeling. De Helix steunt ook op een sterke groep vrijwilligers om natuur- en milieuactiviteiten te begeleiden.

De naam 'De Helix' verwijst naar de structuur van het DNA, de drager van de erfelijke informatie bij alle levende wezens. Het symbool van het centrum is daarom de blauwe spiraal of helix die je aan de parking ziet.

Historiek

De Helix is gevestigd in de gebouwen van een oude vierkantshoeve die een hele geschiedenis met zich meedraagt:

  • 1864: het landbouwbedrijf Hof ter Hoogvorst wordt gebouwd nadat een deel van het Raspaillebos gerooid werd.
  • 1962: het bedrijf wordt aangekocht door de Union Allumetière, de lucifersfabriek van Geraardsbergen. Op de 30 hectare landbouwgrond van de hoeve past men experimentele bosbouw toe. Men streeft naar de veredeling van de populier, die het hout leverde voor de productie van lucifers.
  • Begin jaren ‘90: de Vlaamse overheid koopt de hoeve aan.
  • 1996: aan 1 zijde komt een nieuwbouw om De Helix onderdak te bieden. De andere gebouwen en omliggende gronden worden gebruikt door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Het vroegere woonhuis wordt ook nu nog bewoond.
  • 2006: De Helix breidt uit met extra leslokalen en bureauruimte.