Landschap

De Helix ligt in een vruchtbaar landbouwgebied. Akkers en graslanden worden afgewisseld met bos, knotbomen, sloten, poelen en brede wegbermen die aan veel wilde planten en dieren een kans op overleven bieden. Deze typische punten en lijnen in het landschap worden ‘kleine landschapselementen' genoemd.

We bevinden ons in Midden-België op de grens van de leem- en zandleemstreek. De Helix ligt op 30m boven zeeniveau. Op de top van de Bosberg, midden in het Raspaillebos, sta je op een hoogte van 107m.

In deze streek gaan Pajottenland en Vlaamse Ardennen in elkaar over:

  • Het Pajottenland is een licht heuvelachtige en landelijke streek in Vlaams-Brabant. Het is een onderdeel van de groene rand rond Brussel, en is begrensd door de steden Brussel, Halle, Edingen, Geraardsbergen, Ninove en Aalst. De Dender vormt de westelijke grens.
  • De Vlaamse Ardennen zijn een heuvelachtige streek in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. De streek is niet duidelijk omlijnd, maar meestal bedoelt men hiermee het arrondissement Oudenaarde en de steden Zottegem en Geraardsbergen. De nabij gelegen Oudenberg en Bosberg in Geraardsbergen vormen de oostelijke uitlopers. De heuvelrij loopt over in het Henegouwse Pays des Collines, dat geografisch een geheel vormt met de Vlaamse Ardennen.