Groendak

Op de bijenhal, achter de vijvers, en op het terras van de nieuwbouw van De Helix (te bereiken met de grijze metalen buitentrap) vind je een extensief groendak. Extensieve groendaken bestaan uit een dunne bodemlaag (2-20cm). De begroeiing beperkt zich tot mossen, vetplanten en kruiden. Deze groendaken vragen geen zware dakconstructie en weinig tot geen onderhoud. Ze kunnen op bestaande daken aangelegd worden.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

  • zorgt voor meer natuur en groen in de omgeving.
  • heeft een positief effect op de gemoedstoestand en de gezondheid.
  • heeft een warmte-isolerend effect waardoor het binnenshuis in de zomer koeler en in de winter warmer blijft.
  • beschermt de dakbedekking tegen de inwerking van uv-straling van de zon.
  • werkt geluiddempend.

Waaruit bestaat een groendak?

Een groendak heeft een waterdichte dakbedekking met daarop een wortelvaste mat. De mat houdt de plantenwortels tegen en draineert het overtollige water. Op de mat komt een bodemlaag met planten. Groendaken verminderen de afvoer van de neerslag. Hoe dikker de bodemlaag, hoe meer water er opgenomen wordt. Het regenwater dat toch wegvloeit, heeft meer tijd nodig om de riolen te bereiken zodat er een buffereffect ontstaat.

Naast extensieve groendaken bestaan er ook intensieve groendaken. Deze hebben een veel dikkere bodemlaag (20-50cm) dan een extensief groendak en speciale watervoorzieningsstructuren. De begroeiing bestaat uit grassen, kruiden, struiken en bomen. Hiervoor is een aangepaste, stevig dragende en meestal dure dakconstructie nodig.