Voorlopig programma!!!


Altijd al vallende sterren willen spotten, maar nog nooit je wens in vervulling zien gaan?
Op zaterdag 14 december 2019 krijg je de kans! De Helix organiseert een boeiende presentatie over vallende sterren, sterren(beelden) en lichtvervuiling, gevolgd door een wandeltocht en een kijkmoment door telescopen. Gedurende de presentatie gaan de kinderen creatief aan de slag.
Welke sterren zouden we zien als we niet zoveel nachtverlichting hadden? Welke invloed heeft de lichtvervuiling op de mens en de natuur? Welke diertjes zijn ’s nachts allemaal op wandel? Kunnen we onze andere zintuigen aanscherpen als het echt pikdonker is?
Friedel Pas, voorzitter van Preventie Lichthinder vzw, dompelt ons onder in de problematiek van de lichthinder tijdens een boeiende presentatie. Wim Stemgée brengt ons in vervoering tijdens zijn uiteenzetting over de sterrenhemel. Ondertussen leven de kinderen zich creatief uit.
Aansluitend ontdekken we samen tijdens een wandeling alles over het nachtleven in en rond het bos.
Daarna krijgt iedereen de kans om door een professionele telescoop naar de prachtige sterrenhemel te kijken. Bij heldere hemel is de kans groot om vallende sterren te spotten: de meteorenzwerm de Geminiden bereikt net die avond zijn maximum!

Wanneer?  Zaterdag 14 december 2019 van 18.30 u. tot 21.00 u.
Voor wie? Alle leeftijden.
Waar? De Helix, Hoogvorst 2, 9506 Grimminge
Prijs? Gratis
Inschrijven?  Meer info en inschrijven eind november!!!!
Praktisch?
- Voozie zaklamp, wandelschoenen en regenkledij
- Geïnteresseerden kunnen vooraf op de smartphone volgende app installeren:
   - voor iIhone: Sterrenkijken met Ster3D (betalend), Night Sky (gratis) of star walk 2(gratis), duisternismeting met Dark Sky Meter Lite (gratis)
   - voor Android: Sterrenkijken met star tracker (gratis) of skyview free (gratis), duisternismeting met Loss of the Night (gratis)