Boeiende presentatie met wandeling over lichtvervuiling met een zelfgebouwde spectrometer en sterren kijken op zaterdag 24 november 2018

Welke sterren zouden we zien als we niet zoveel nachtverlichting hadden? Welke invloed heeft de lichtvervuiling op de mens en de natuur? Kunnen wij zelf onderzoeken welke soort verlichting gebruikt wordt in onze straten? Friedel Pas, voorzitter van Preventie Lichthinder vzw, dompelt ons onder in de problematiek van de lichthinder tijdens een boeiende presentatie. Ondertussen maken de kinderen een echte spectrometer. Degenen die zich inschreven voor de wandeling maken als echte onderzoekers kennis met licht en duisternis in al zijn aspecten waarbij we gebruik maken van de zelfgebouwde spectrometer. We mogen ook rekenen op de Vereniging Voor Sterrenkunde, die ons de kans geeft om door een professionele telescoop naar de prachtige sterrenhemel te kijken.

Gluren bij de buren – kinderworkshop
We maken met keukenrol en cd als het ware een echte spectrometer. Als echte onderzoekers gaan we daarna samen met de ouders op stap en gaan na of vooral ledlampen, gloeilampen of spaarlampen in de buurt worden gebruikt. Tijdens de wandeling maken we kennis met licht en duisternis in al zijn aspecten. We mogen ook rekenen op de Vereniging Voor Sterrenkunde, die ons de kans geeft om door een professionele telescoop naar de prachtige sterrenhemel te kijken.

Wanneer?  Zaterdag 24 november van 19.00 u. tot 22.00 u..
Voor wie?
- Presentatie en wandeling: iedereen
- Kinderworkshop: voor kinderen van 8 tot 15 jaar
Praktisch?
- U kan kiezen voor enkel de presentatie (van 19u tot 20 u) of voor de combinatie van presentatie en wandeling van ongeveer 2 km (van 20u tot 22 u).
- Voorzie geschikte kledij en schoeisel.
- GeĂ¯nteresseerden kunnen vooraf op de smartphone volgende app installeren:
   - voor iphone: Sterrenkijken met Ster3D (betalend), Night Sky (gratis) of star walk 2(gratis), duisternismeting met Dark Sky Meter Lite (gratis)
   - voor Android: Sterrenkijken met star tracker (gratis) of skyview free (gratis), duisternismeting met Loss of the Night (gratis)

- kinderworkshop: van 19.00 u. tot 20.00 u. (bouwen spectrometer) en aansluitend tot 22 u wandeling met spectrometer. We wandelen ongeveer 2 km. Voorzie geschikte kledij en schoeisel.

Waar? De Helix, Hoogvorst 2, Grimminge
Prijs? Gratis
Meer informatie en inschrijven? Via de website van De Helix www.dehelix.be