Dendervallei

De Helix ligt in de Dendervallei. De Dender ontspringt in Henegouwen, doorkruist een groot deel van Oost-Vlaanderen en mondt uit in de Schelde ter hoogte van Dendermonde. De Dender, meestal een rustige rivier, wordt voor 91% gevoed door regenwater. Na een zware regenval kan het water snel stijgen en hard stromen. In drogere periodes staat het water bijna stil.

Om de Dender beter bevaarbaar te maken, werd de rivier gekanaliseerd. Stuwen houden de waterstand op peil. Omdat er te weinig diepgang is voor vrachtschepen, zie je in de omgeving van Geraardsbergen enkel pleziervaart. Op het Vlaamse deel van de Dender staan 8 sluizen. De sluis van Idegem heeft een verval van 2,3 m.

Vóór 1950 had de Dender een uitgebreid visbestand. Vanaf de jaren ‘60 daalde de kwaliteit van het Denderwater drastisch door het lozen van ongezuiverd afvalwater. De Dender werd een zwarte, stinkende rivier die in Geraardsbergen af en toe bedekt was met grote schuimvlokken. De visstand ging gevoelig achteruit. Vanaf de jaren ‘90 kwam er een kentering door de zuivering van het industrieel en huishoudelijk afvalwater. Dit leidde tot een betere waterkwaliteit. Het visbestand bestaat vooral uit blankvoorn en baars.